Diákvízum

Egy diákvízum-kategória van, azon belül nyolc vízum-alosztály. Az alosztályok közül hét a különböző oktatási szektorokra vonatkozik, egy pedig a tanuló gondviselőjére. A diákvízum alosztályai a következők:

570. alosztály: Független ELICOS szektorra vonatkozó vízum

571. alosztály: Iskolai szektorra vonatkozó vízum

572. alosztály: Szakmai oktatás, szakképzés

573. alosztály: Felsőoktatási szektorra vonatkozó vízum

574. alosztály: Posztgraduális kutatási szektorra vonatkozó vízum

575. alosztály: Végzettséget nem adó (non-award) szektorra vonatkozó vízum

576. alosztály: AusAID vagy Defence szektorra vonatkozó vízum

580. alosztály: Tanuló gondviselője által igényelhető vízum

A tanulóknak a nemzetiségüktől és a fenti alosztályoktól függően különböző követelményeknek kell megfelelniük. A diákvízum-kérelmek elbírálása az igénylő tanulmányainak jellege (fő szak) alapján történik, ehhez határozzák meg a megfelelő vízum-alosztályt. Ha például a vízumigénylő alapképzésre jelentkezik (függetlenül attól, hogy ezelőtt akar-e előkészítő kurzust végezni, vagy sem), az 573. vízum-alosztály követelményeinek kell eleget tennie.

Minősítési szint (“Assessment Level”)

A diákvízumot igénylőket különböző minősítési szintekre (Assessment Level, AL) sorolják be annak alapján, milyen útlevéllel rendelkeznek és milyen diákvízum-alosztályra nyújtanak be kérelmet. Az AL minősítési szint azt jelzi, mekkora a kockázata, hogy az igénylő nem fog eleget tenni a vízum feltételeinek. A legkisebb kockázati szint az AL1, a legmagasabb az AL3. Akik olyan ország útlevelével nyújtanak be diákvízum-kérelmet, amelyik nem kapott saját AL-besorolást, azokat automatikusan AL3 szintre sorolják be. Minél magasabb a diákvízumot igénylő AL minősítési szintje, annál több dokumentumot kell benyújtania annak igazolására, hogy valóban diákvízum-igénylő. Igazolni kell az angol nyelvvizsga meglétét, a megfelelő pénzügyi helyzetet, valamint egyéb szempontokat, mint például az iskolai eredményeket, az életkort és azt, hogy valóban szükséges-e a munkakör ellátáshoz ill. a tervezett karrierhez az elvégezni kívánt képzés.

A minősítési szintekhez szükséges igazolások összefoglalva:

  • Az AL1 besorolású ország útlevelével rendelkező tanulók esetében: jogosultsági igazolás (COE), egészségbiztosítás, orvosi vizsgálat
  • Az AL2 besorolású ország útlevelével rendelkező tanulók esetében: jogosultsági igazolás (COE), egészségbiztosítás, orvosi vizsgálat, pénzügyi feltételek meglétének igazolása
  • Az AL3 besorolású ország útlevelével rendelkező tanulók esetében: egészségbiztosítás, orvosi vizsgálat, pénzügyi feltételek meglétének igazolása, angol nyelvvizsga igazolása

Gyorsított diákvízum-ügyintézés

A  gyorsított diákvízum-ügyintézés esetén a programban résztvevő oktatási intézményekhez tartozó, jogosult diákvízum-kérelmezők nem kapnak minősítési szintet. Amennyiben Ön jogosult a gyorsított vízumügyintézésre (SVP), származási országtól függetlenül  általában kevesebb igazolást kell bemutatnia, hasonlóan az AL1 besorolással kérelmezőkhöz. A http://www.comlaw.gov.au/Details/F2014L01511 címen megtalálható azoknak az egyetemeknek és nem egyetemi szintű oktatási intézményeknek – valamint oktatási üzleti partnereiknek – a listája, amelyek részt vesznek a gyorsított vízumügyintézési programban.

Vízumkérelmezés

Az AL1 besorolású vízumigénylők „induló” diákvízumot is igényelhetnek ausztráliai tartózkodásuk során (ha amúgy az egyéb feltételeket teljesítik), anélkül, hogy különleges indoklásra lenne szükség a vízum kedvező elbírálásához. Az AL1 besorolású kérelmezők (akár Ausztrálián belülről, akár külföldről) az Interneten keresztül is igényelhetnek első diákvízumot a diák eVisa rendszer segítségével. Az AL2-3 besorolású országokban élők szokványos esetben nem igényelhetnek „induló” diákvízumot Ausztráliában. A bevándorlási ügynökök további tájékoztatással tudnak szolgálni ebben a kérdésben. A diákvízum-kérelmet ki lehet terjeszteni a kérelmező partnerére (házastársára, élettársára) vagy gyermekeire is, hogy együtt utazhassanak Ausztráliába. A különböző vízumkérelmek díjai eltérhetnek egymástól. 2013. július 1-jén új díjak kerültek bevezetésre a vízumkérelmezésre vonatkozóan, erről a DIAC weboldalon tájékozódhat részletesebben: http://www.immi.gov.au/fees-charges/visa-pricing-table.htm

Feltételek

Az esetek többségében vízum kiadása különböző feltételekhez kötött a diákok számára. Amíg valaki birtokolja a diákvízumot, eleget kell tennie ezeknek a feltételeknek;

A diákvízummal rendelkezők rendszerint nem dolgozhatnak többet 40 óránál egy kéthetes időszak (14 nap) alatt. Az elsődleges vízumkérelmező családtagjaira ugyanezek a feltételek vonatkoznak, de vannak kivételek. A bevándorlási ügynökök további tájékoztatással tudnak szolgálni ebben a kérdésben.

Amennyiben az elvégezni kívánt kurzus időtartama 10 hónapnál rövidebb, és Ön AL3 vagy 4 minősítési szintű ország lakosa, előfordulhat, hogy nem kérelmezhet további ausztráliai diákvízumot.

Minden diákvízum esetén kötelező feltétel, hogy a tanuló az Ausztráliába érkezésétől számított hét napon belül értesítse az oktatási intézményt a lakcíméről, továbbá a lakcímében beálló bármely változásról is az ettől számított hét napon belül értesítse az intézményt.

Az Ausztráliában iskolás korú (5-17 éves) gyermekükkel együtt több mint három hónapos időtartamra kiutazó tanulóknak gondoskodniuk kell a gyermek megfelelő oktatásáról, azaz iskolás korú gyermeküket be kell íratniuk iskolába.