Ideiglenes munkavállalói vízum

Home/Bevándorlás Ausztráliába/Ideiglenes munkavállalói vízum

Ideiglenes munkavállalói vízum

2009 óta az ideiglenes munkavállalói vízumok többségéhez hivatalos szponzorálás szükséges a munkáltató részéről. Az ideiglenes munkavállalói vízumok igénylése általában háromlépcsős folyamat. Mindig csak akkor lehet továbblépni a következő szakaszba, ha az előző ügyintézési szakasz sikeresen lezárult.
1. Szponzorálás: Az ausztrál munkáltató megfelelő szponzorálása szükséges külföldi munkavállalók foglalkoztatásához.

2. Javaslat (“Nomination”): A vízumok többségénél feltétel, hogy a szponzor javasolja a vízumkérelmezőt. Mindegyik vízum-alosztályhoz egyedi javaslattételi követelmények tartoznak.

3. Vízumkérelmezés: Az egyes kérelmezők jogosultságát olyan szempontok szerint bírálják el, mint például a feddhetetlenség és az egészségügyi alkalmasság.

Az ideiglenes munkavállalói vízumoknak több olyan típusa is van, ahol nem szükséges a háromlépcsős eljárás.

• 400. alosztály, ideiglenes munkavállalás, átmeneti tartózkodást igénylő tevékenység (“Temporary Work, Short Stay Activity”): ez a vízum legfeljebb 3 hónapos tartózkodást tesz lehetővé. Figyelem! A szórakoztatóiparban dolgozóknak szórakoztatóipari (“Entertainment”) vízumot kell igényelniük.

• 417. alosztály, idénymunkával egybekötött nyaralásra érvényes vízum (Working Holiday Visa): az ilyen vízum birtokosa legfeljebb 2 évig tartózkodhat és dolgozhat Ausztráliában.

457. alosztály (Ideiglenes munkavállalás, szakképzett munkavállalók számára) (“Temporary work, skilled”)

Ez a vízum hosszabb távú, akár négy évi tartózkodást tesz lehetővé azok számára, akik valamilyen üzleti célból vagy munkaviszony létesítése miatt érkeznek Ausztráliába. A 457. alosztályú (Ideiglenes munkavállalás, szakképzett munkavállalók számára) vízum az egyik legnépszerűbb ausztrál vízum, mert később állandó vízum kérelmezhető ennek alapján (munkáltatói jelölési program, Employer Nomination Scheme, ENS). A vízumelbírálás egyes szakaszaihoz tartozó követelmények:
1. Szponzorálás

• a kérelmező vállalkozást működtet törvényesen és aktívan Ausztráliában vagy külföldön.

• a kérelmezőnek ausztrál munkavállalók képzésével kapcsolatos kiadásai elérik az előírt szintet

2. Javaslat (“Nomination”).

• a munkáltató normál üzleti szponzor státusszal rendelkezik

• az ausztrál állampolgárnak fizetendő vagy fizetett alapbér meghaladja a TSMIT-t (ideiglenes szakképzett bevándorlók minimálbére)

(Temporary Skilled Migration Income Threshold).

• a vízumkérelmezőnek olyan végzettséggel és szakmai tapasztalatokkal kell rendelkeznie, amelyek legalább elérik az ANZSCO rendszerben az adott foglalkozáshoz a végzettség és tapasztalat tekintetében meghatározott minimumkövetelményeket.

3. vízumkérelmezés

• a javaslatra megkapták az engedélyt, amely még mindig érvényben van.

• a javasolt foglalkozás szerepel az érvényben levő 457-es foglalkozás-listán (azaz az egységes foglalkozás-listán – Consolidated Occupation List, CSOL).

• a kérelmezőnek legalább 5-ös szintet kell elérnie az IELTS rendszer mind a négy részében

• a kérelmezőnek meg kell felelnie a feddhetetlenségre és az egészségügyi alkalmasságra vonatkozó követelményeknek.

2013. július 1-jén a 457-es vízumprogram jelentősen megváltozott. Ezzel kapcsolatban a bevándorlási ügynökök adhatnak bővebb felvilágosítást.

Egyéb ideiglenes munkavállalói vízumok

401. alosztály, ideiglenes munkavállalás, hosszabb távú tartózkodást igénylő tevékenység (“Temporary Work, Long-stay Activity”):
Ezt a vízumot azok igénylik, akik sport, vallási és hasonló tevékenységek miatt akarnak ideiglenes tartózkodási engedélyt Ausztráliában.

402. alosztály, kutatási és képzési vízum (“Training and Research Visa”):
A képzési és kutatási vízum azokat célozza meg, akik ideiglenesen akarnak Ausztráliában tartózkodni azért, hogy szakmai képzésen, egyetemi hallgatóként kutatásban (kutatóként vagy megfigyelőként), vagy szakmai fejlesztési programban vegyenek részt.

• 420. alosztály, ideiglenes munkavállalás a szórakoztatóiparban (“Temporary Work, Entertainment”):
A 420. alosztályba tartozó, szórakoztatóipari ideiglenes munkavállalói vízumot azok igénylik, akik a szórakoztatóiparban akarnak tevékenykedni Ausztráliában.

426. alosztály, belföldi munkavállaló (ideiglenes) – diplomáciai vagy konzulátusi: ilyen esetben nincs szükség szponzorálásra.