Radna viza za privremeni radnici

Home/Migracija u Australiju/Radna viza za privremeni radnici

Radna viza za privremeni radnici

Od 2009. godine, većina privremenih radnih viza zahteva formalno sponzorstvo od strane poslodavca. Po pravilu, privremene radne vize podrazumevaju 3 faze aplikacionog procesa. Svaki sledeći stadijum aplikacije se ne može obaviti ako prethodni nije finalizovan.

1. Sponzorstvo: Australijski poslodavac mora imati odgovarajuće sponzorstvo kako bi zapošljavao strane radnike.

2. Nominovanje: Većina viza takođe zahtevaju da podnosilac vize bude nominovan od strane sponzora (poslodavca). Zahtevi nominacije su opisani za svaku podklasu vize.

3. Aplikacija za vizu: Podobnost individualnih podnosioca se utvrđuje kroz posebne uslove koji uključuju uslove karaktera i zdravlja.

Postoje nekoliko privremenih radnih viza koje ne zahtevaju ove 3 faze apliciranja.

• Podklasa 400 Temporary work (za kratki boravak): ova viza vam omogućava da ostanete do 3 meseca u Australiji. Oni koji rade u industriji zabave bi trebalo da apliciraju za Entertainment vizu .

• Podklasa 417 Working Holiday viza: ova podklasa omogućava podnosiocu da radi i boravi u Australiji maksimalno do 2 godine.

457 (Temporary work (skilled))

Ova viza omogućava ljudima koji su zainteresovani za rad u Australiji, dolazak na duži period maksimalno do 4 godine. 457 (Temporary work (skilled)) viza je jedna od najpopularnijih Australijskih viza zato što omogućva put do stalne vize (Employer Nomination Scheme). Zahtevi za svaku fazu su:

1. Sponzorstvo

• Sponzor ili poslodavac da zakonski i aktivno upravlja biznisom u ili van Australije.

• Poslodavac da na zadovoljavajući nivo ulaže u obuku svojih Australijskih radnika

2. Nominacija.

• Poslodavac je standardni biznis sponzor

• Osnovni iznos plate koji će se isplaćivati podnosiocu vize ili radniku da bude veći od TSMIT (Temporary Skilled Migration Income Threshold)

• Kvalifikacije i radno iskustvo podnosioca vize su srazmerni sa naznačenim kvalifikacijama za to zanimanje u ANZSCO rečniku

3. Aplikacija za vizu

• Nominacija mora biti odobrena i odobrenje mora biti na snazi u trenutku kada radnik bude aplicirao za ovu vizu.

• imenovano zanimanje potrebno je da bude na trenutnoj konsolidovanoj listi deficitarnih zanimanja (CSOL list)

• podnosilac mora imati bar ocenu 5 na svim delovima IELTS testa

• podnosilac mora ispunjavati uslove karaktera i zdravlja.

Bitne promene vezane za ovu vizu bili su urađeni 1. Jula 2013. Molimo vas da nas kontaktirate za detaljnije savetovanje.

Ostale privremene radne vize

•Temporary Work (long stay Activity) viza (podklasa 401):

ovo je viza za one koji žele privremeno da dođu u Australiju zbog različitih aktivnosti kao što su sport i religija.

• Training and Research viza (Podklasa 402):

Ovo je viza za ljude koji žele da dođu u Australiju na privremeni period da bi pohađali profesionalnu obuku, sproveli ili posmatrali istraživanje kao gostujći akademik ili učestvovali u nekom profesionalnom razvojnom programu.

• Temporary Work (Entertainemnt) (Podklasa 420) viza:

Ona vam omogućava da radite u industriji zabave u Australiji.

• Domestic worker (temporary) – diplomatska ili konzularna viza (podklasa 426) -sponzorstvo nije potrebno