General Skilled Migration Viza

Home/Migracija u Australiju/General Skilled Migration Viza

General Skilled Migration Viza

Australiji su bili potrebni kvalifikovani imigranti još od nastanka ove države. Skorija istraživanja takođe pokazuju da se Australijanska ekonomija ne može odžavati bez priliva kvalifikovanih osoba iz inostranstva. GSM program je namjenjen za relativno mlade ljude koji posjeduju vještine koje su deficitarne u Australiji.

Ova viza zahtjeva od svih podnosilaca da ispune određene osnovne kriterijume:

• nostrifikacija vještina u zanimanju koje se nalazi na listi deficitarnih zanimanja

• godine: uglavnom podnosioci moraju imati između 18 i 49 godina

• poznavanje engleskog jezika: većina podnosilaca će morati da odradi formalno testiranje engleskog jezika

• podnosioci će morati da pošalju iskaz interesovanja (EOI) koristeći SkillSelect i mora da budu pozvani da apliciraju za vizu, prije nego što oficijalno apliciraju za GSM vizu

• u određenim slučajevima završetak jedne ili više podobnih kvalifikacija nakon makar dvije godine studiranja u Australiji

• aplikanti mogu biti sponzorisani od strane neke Australijske države. Svaka država ili teritorija ima svoju listu deficitarnih zanimanja i uslove koje treba podnosioci da ispune

Većina GSM podklasa takođe zahteva od podnosioca da ispuni određen broj bodova za prolaz na GSM testu i često GMS vize nazivaju vize na osnovu bodovanja

Test bodova

Od svih podnosilaca se traži da postignu 60 bodova na testu bodova za uspješno apliciranje. Ako dobijete bar 60 bodova, možete aplicirrati za podklasu 189 (nezavisnu trajnu vizu). Ako vam nedostaje par poena, možete razmotriti apliciranje za sponzorstvo od strane neke Australijske države ili teritorije i podklasu 190 (Nominated Permanent viza)

• Ako ste sponzorisani od neke Australijske države, dobićete dodatnih 5 bodova.

• Podnosilac 190 vize imaće uslov da živi minimum 2 godine u državi/teritoriji koja ga sponzoriše nakon odobrenja ove vize.

Podklasa 489 (Nominated ili Sponsored Provisional viza)

• 10 bodova će biti dodjeljeno ako je klijent pod pokroviteljstvom države ili rođak onome koji boravi u toj zemlji.

• Ova viza omogućava podnosiocu da ostane, studira i radi u imenovanoj oblasti na 4 godine. Ova viza se može izdati dva puta tokom cijelog života.

Aplikacija za vizu

Bazirano na iskazu interesovanja (EOI), osoba može biti pozvana da aplicira za GSM vizu. Najpodobniji podnosioci iz velikog spektra zanimanja mogu biti pozvani da apliciraju za vizu na osnovu kvalifikacija. Ako je buduči GSM podnosilac zainteresovan za nominaciju od države ili teritorije, oni mogu takođe nagovestiti ovo u njihovom iskazu interesovanja (EOI). Podnosilac pože navesti njihovo opredeljenje za određene ili sve regione i teritorije.
Ako osoba dobije poziv za prijavljivanje, oni će imati 60 dana (od dana poziva) da podnesu validnu aplikaciju za vizu onlajn putem SkillSelect-a. Prijave koje budu podnete van ovog perioda su nevažeće.

Ako osoba ne aplicira za vizu nakon dva poziva, njihov EOI će biti izbrisan iz baze podataka.