Általános szakképzett bevándorlói vízum (“General Skilled Migration Visa”, GSM)

Ausztráliába az ország létrejötte óta érkeznek szakképzett bevándorlók. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az ausztrál gazdaság működése nem lenne fenntartható a külföldi szakképzett munkavállalók beáramlása nélkül. A GSM program olyan, aránylag fiatal embereket céloz meg, akiknek a szakértelmére Ausztráliának szüksége van. Az általános szakképzett bevándorlói (GSM) programban résztvevőknek meg kell felelniük bizonyos alapvető kritériumoknak:

• a szakképzett munkavállalók foglalkozáslistáján szereplő, támogatott foglalkozáson belül a szaktudás felmérése

• életkor: a fő kérelmezőnek szokványos esetben 18 és 49 év között kell lennie

• angol nyelvtudás: a kérelmezők többségének hivatalos angol nyelvi felmérést kell írniuk

• a kérelmezőknek érdeklődésnyilvánítást (Expression of Interest) kell benyújtaniuk a SkillSelect online rendszerben, és ha ennek alapján megkapták a vízumkérelmezési meghívót, csak akkor kérelmezhetik a GSM vízumot.

• egyes esetekben követelmény egy vagy több megfelelő végzettség megszerzése legalább kétévi, Ausztráliában folytatott tanulmányok után

• a kéremezők támogatást kaphatnak az ausztrál államtól. MIndegyik állam saját listát közöl a támogatott foglalkozásokról és a kritériumokról

A legtöbb GSM-vízum alosztály megszerzéséhez a megfelelő pontszámot is el kell érni a GSM teszten, ezért a GSM-vízumokat gyakran nevezik “pontszám-tesztes” vízumnak.

Pontszám-teszt

A sikeres vízumigényléshez minden kérelmezőnek legalább 60 pontot kell elérnie a GSM-teszten. Ha sikerült megfelelőeredményt elérnie, folyamodhat SC189-es vízumért (független állandó vízum). Ha a teszteredmény nem elegendő, érdemes lehet állami támogatást kérelmezni;

SC190 (javasolt állandó vízum, “Nominated Permanent Visa”)

• Ha Önt az ausztrál állam szponzorálja, azért 5 pont jár.

• A kérelmezőnek SC190-es vízum megszerzése esetén általában a szponzoráló ausztrál államot kell választania állandó tartózkodási helyéül.

SC489 (javasolt vagy szponzorált ideiglenes vízum, “Nominated or Sponsored Provisional Visa”)

• 10 pont jár azért, ha az ügyfelet az állam, vagy az adott államban lakó rokon szponzorálja.

• Aki ezzel a vízummal rendelkezik, az 4 évig maradhat a megadott régióban, tanulás vagy munka céljából. Valaki élete során kétszer kaphat ilyen vízumot.

Vízumkérelem benyújtása

Érdeklődésnyilvánítás (Expression of Interest, EOI) benyújtása esetén lehet GSM vízumot igényelni. A program foglalkozások széles körét támogatja, és ezen belül a legjobb eredményt elérő jelentkezők kapnak meghívót arra, hogy szakképzett munkavállalói vízumot kérelmezzenek. Ha egy GSM-vízum kérelmezését tervező személy szeretné, hogy valamely állam vagy territórium javasolja, akkor az EOI-ban ezt is jelezheti. A jövőbeli kérelmező jelezheti, mely államokat és territóriumokat részesíti előnyben (vagy bejelölheti mindet).
Ha valaki meghívót kap vízumkérelem benyújtására, 60 nap áll rendelkezésére (a meghívás napjától számítva), hogy a SkillSelect online rendszeren keresztül benyújtsa vízumkérelmét (a megfelelő jogosultság fennállása esetén). A határidőn túl benyújtott kérelmek érvénytelennek minősülnek.

Ha valaki a kérelmezésre vonatkozó két meghívás után sem nyújt be vízumkérelmet, az EOI-ja törlődik az adatbázisból.