Általános szakképzett bevándorlói vízum

Home/Bevándorlás Ausztráliába/Általános szakképzett bevándorlói vízum

Általános szakképzett bevándorlói vízum (“General Skilled Migration Visa”, GSM)

Ausztráliába az ország létrejötte óta érkeznek szakképzett bevándorlók. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az ausztrál gazdaság működése nem lenne fenntartható a külföldi szakképzett munkavállalók beáramlása nélkül. A GSM program olyan, aránylag fiatal embereket céloz meg, akiknek a szakértelmére Ausztráliának szüksége van. Az általános szakképzett bevándorlói (GSM) programban résztvevőknek meg kell felelniük bizonyos alapvető kritériumoknak:

• a szakképzett munkavállalók foglalkozáslistáján szereplő, támogatott foglalkozáson belül a szaktudás felmérése

• életkor: a fő kérelmezőnek szokványos esetben 18 és 49 év között kell lennie

• angol nyelvtudás: a kérelmezők többségének hivatalos angol nyelvi felmérést kell írniuk

• a kérelmezőknek érdeklődésnyilvánítást (Expression of Interest) kell benyújtaniuk a SkillSelect online rendszerben, és ha ennek alapján megkapták a vízumkérelmezési meghívót, csak akkor kérelmezhetik a GSM vízumot.

• egyes esetekben követelmény egy vagy több megfelelő végzettség megszerzése legalább kétévi, Ausztráliában folytatott tanulmányok után

• a kéremezők támogatást kaphatnak az ausztrál államtól. MIndegyik állam saját listát közöl a támogatott foglalkozásokról és a kritériumokról

A legtöbb GSM-vízum alosztály megszerzéséhez a megfelelő pontszámot is el kell érni a GSM teszten, ezért a GSM-vízumokat gyakran nevezik “pontszám-tesztes” vízumnak.

Pontszám-teszt

A sikeres vízumigényléshez minden kérelmezőnek legalább 60 pontot kell elérnie a GSM-teszten. Ha sikerült megfelelőeredményt elérnie, folyamodhat SC189-es vízumért (független állandó vízum). Ha a teszteredmény nem elegendő, érdemes lehet állami támogatást kérelmezni;

SC190 (javasolt állandó vízum, “Nominated Permanent Visa”)

• Ha Önt az ausztrál állam szponzorálja, azért 5 pont jár.

• A kérelmezőnek SC190-es vízum megszerzése esetén általában a szponzoráló ausztrál államot kell választania állandó tartózkodási helyéül.

SC489 (javasolt vagy szponzorált ideiglenes vízum, “Nominated or Sponsored Provisional Visa”)

• 10 pont jár azért, ha az ügyfelet az állam, vagy az adott államban lakó rokon szponzorálja.

• Aki ezzel a vízummal rendelkezik, az 4 évig maradhat a megadott régióban, tanulás vagy munka céljából. Valaki élete során kétszer kaphat ilyen vízumot.

Vízumkérelem benyújtása

Érdeklődésnyilvánítás (Expression of Interest, EOI) benyújtása esetén lehet GSM vízumot igényelni. A program foglalkozások széles körét támogatja, és ezen belül a legjobb eredményt elérő jelentkezők kapnak meghívót arra, hogy szakképzett munkavállalói vízumot kérelmezzenek. Ha egy GSM-vízum kérelmezését tervező személy szeretné, hogy valamely állam vagy territórium javasolja, akkor az EOI-ban ezt is jelezheti. A jövőbeli kérelmező jelezheti, mely államokat és territóriumokat részesíti előnyben (vagy bejelölheti mindet).
Ha valaki meghívót kap vízumkérelem benyújtására, 60 nap áll rendelkezésére (a meghívás napjától számítva), hogy a SkillSelect online rendszeren keresztül benyújtsa vízumkérelmét (a megfelelő jogosultság fennállása esetén). A határidőn túl benyújtott kérelmek érvénytelennek minősülnek.

Ha valaki a kérelmezésre vonatkozó két meghívás után sem nyújt be vízumkérelmet, az EOI-ja törlődik az adatbázisból.