Viza pentru Personal Calificat

Home/Migrare în Australia/Viza pentru Personal Calificat

Viză pentru Personalul Calificat

De la naşterea ţării, Australia a avut nevoie de imigranţi calificaţi pentru a-şi susţine economia. Ultimele studii arată că economia nu poate fi susţinută făra influxul de imigranti calificaţi din afara Australiei.
Toţi aplicanţii la programul GSM trebuie să îndeplinească anumite criterii:

• să aibă aptitudini într-o anumită ocupaţie recunoscută în Lista Ocupatiilor Calificate ( Skilled Occupations List )

• vârsta: în general toţi aplicanţii trebuie să aibă între 18 si 49 de ani

• abilităţile de limba engleză: majoritatea aplicanţilor trebuie să treacă un test de limba engleză

• aplicanţii trebuie să depună o Scrisoare de Interes ( Expression of Interest )folosindu-se de sistemul SkillSelect pentru a fi invitaţi să aplice pentru o viză.

• în anumite cazuri aplicantul trebuie să îşi completeze calificările cu una sau două calificări noi după cel puţin doi ani în Australia.

• Aplicanţii pot fi sponsorizaţi de anumite state ale Australiei. Fiecare stat are o listă proprie de ocupaţii şi criterii.

Majoritatea subclaselor solicită aplicantului să treacă testul GSM ( un test cu puncte ). Din acest motiv viza GSM mai este numita si ʻviza testului cu puncteʼ (  ‘points tested’ visas ).

Test cu puncte

Tuturor aplicanţilor li se cere să acumuleze minim 60 de puncte la tesul GSM, pentru a putea aplica cu succes. Dacă obţi o notă de trecere, poţi aplica pentru o viză SC189 ( Viză Independentă – Permanentă ). Daca iei cu putin sub nota de trecere poţi lua in considerare varianta de a aplica pentru o sponsorizare de la stat, SC190 (Viză Nominalizată Permanentă );

SC190 – Viză Nominalizată Permanentă

• Dacă eşti sponsorizat de un stat Australian vei fi recompensat cu 5 puncte.

• În general, aplicantul trebuie să locuiască în statul care l-a sponsorizat după ce viza SC190 a fost acordată.

SC489 – Viza Provizorie Nominalizată sau Sponsorizată

• Dacă eşti sponsorizat de un stat Australian sau de o rudă din acel stat vei fi recompensat cu 10 puncte.

•Această viză permite aplicantului să studieze si să muncească în zona desemnată, pentru patru ani. Aceasta nu poate fi primită decât de două ori in viaţă.

Aplicarea pentru Viză

În baza unei scrisori de intenţie ( EOI- expression of interest ), o persoană poate aplica la programul de vize GSM. Aplicanţii cu cele mai mari note care se încadrează la o anumită ocupaţie vor fi invitaţi să aplice pentru viză. Daca un solicitant doreşte ca aplicaţia lui să fie valabilă şi pentru viza nominalizată de stat, acesta poate menţiona, acest lucru, în scrisoarea de interes.

Persoana care primeste o invitaţie să aplice, va avea la dispoziţie 60 de zile ( de la data invitaţiei )  să depună o aplicaţie online pentru viză, prin programul SkillSelect. Aplicaţiile trimise după 60 de zile vor fi considerate invalide.

Persoanele care au fost invitate de de două ori să aplice, însă nu au aplicat niciodată, le va fi ştearsa scrisoarea de interes din baza de date.