Viza pentru Studenţi

Home/Migrare în Australia/Viza pentru Studenţi

Viza pentru Studenţi

Vizele pentru studenţi se împart în 8 subclase. Şaspte din aceste sublase se referă la sectorul educaţional specific iar o subclasă se adresează tutorelui studentului.
Subclasa 570 ( Independent ELICOS Sector Visa )

Subclasa 571 ( School Sector Visa )

Subclasa 572 ( Vocational Education and Training Sector Visa )

Subclasa 573 ( Higher Education Sector Visa )

Subclasa 574 ( Postgraduate Research Sector Visa )

Subclasa 575 ( Non-award Sector Visa )

Subclasa 576 ( AusAID or Defence Sector Visa )

Subclasa 580 ( Student Guardian Visa )

În funcţie de subclasele de viză pentru care aplică, studenţii trebuie să îndeplinească diverse criterii. Solicitanţii vizei pentru studenţi sunt evaluaţi pentru a îndeplini criteriile subclasei echivalente principalului curs de studiu. De exemplu, dacă un aplicant intentionează să se inscrie pentru o licenţă în arte, atunci acesta va trebui să îndeplinească criteriile specifice subclasei 573.

Nivel de Evaluare

Aplicanţii la viza pentru studenţi aparţin diferitelor nivele de evaluare a riscului ( Assessment Level – AL ) depinzând de tipul de paşaport pe care îl deţin şi de subcalasa de viză pentru care aplică. Nivelul AL1 este cel mai mic nivel de risc iar AL3 este cel mai mare. Studenţii care detin un paşaport din ţări care nu sunt încadrate la un anumit nivel de evaluare ( AL ) vor fi încadraţi la nivelul AL3. Cu cât este mai mare nivelul de risc cu atât aceştia vor fi nevoiţi să depună mai multe dovezi care să ateste că aceştia sunt studenţi autentici. Dovezile solicitate atestă nivelul de engleză, capacitatea financiară şi alte cerinţe.

Dovezile cerute de AL sunt urmatoarele:

  • Studenţi cu pasaport AL1: Confirmarea Îmatriculării ( COE ), Asigurare Medicală şi Examinare Medicală.
  • Studenţi cu pasaport AL2: Confirmarea Îmatriculării ( COE ), Asigurare Medicală, Examinare Medicală şi Capacitate Financiară.
  • Studenţi cu pasaport AL3: Asigurare Medicală, Examinare Medicală, Capacitate Financiară şi Competente în Limba Engleză.

Procesare Simplificată a Vizei pentru Studenţi

Sub acordul de procesare simplificată ( streamlined student visa processing ), aplicanţilor eligibili la viza pentru studenţi nu le este atribuit un nivel de evaluare ( AL ). Daca eşti eligibil pentru programul de procesare simplificată, în general, vei avea mai puţine documente de depus pentru a aplica la o viză ( similare cu cele pentru AL1 ). Puteţi găsi o listă cu instituţiile de învătămant înscrise la programul de procesare simplificată şi a partenerilor la:
http://www.comlaw.gov.au/Details/F2014L01511

Aplicare pentru Viză

Persoanele care se află pe teritoriul Australiei şi fac parte din categoria AL1, pot aplica la o viză pentru studenţi, fară a mai fi nevoie să se îndeplinească cerinţe exceptionale pentru acordarea vizei. Aplicantii din categoria AL1 pot, de asemenea, depune aplicaţia online prin sistemul eVisa. În mod normal, persoanelor din ţările încadrate la AL2 sau AL3 nu le este permis să aplice pentru o primă viză pentru studenţi din Australia. Pentru mai multe informaţii poti contacta un agent de migraţie. Dacă doreşti sa vi în Australia împreună cu partenerul sau copilul, îi poti include şi pe aceştia în aplicaţia ta la viza. În funcţie de numărul de persoane incluse în aplicaţia ta, taxele pentru viză variază. La 1 Iulie 2013, o nouă structură de taxare a fost introdusă, o poti găsi la:
http://www.immi.gov.au/fees-charges/visa-pricing-table.htm

Condiţii

De cele mai multe ori, studenţii trebuie să se supună diferitelor condiţii impuse de vize. Aceste condiţii trebuie respectate pe toată perioada vizei.

  • Nu îţi este permis să lucrezi mai mult de 40 de ore în 14 zile.
  • Presoanele incluse în viză trebuie să respecte aceleaşi condiţii precum aplicantul iniţial, însă există câteva excepţii.
  • Contactaţi un agent de migraţie pentru mai multe detalii.

În cazul în care cursul pe care îl vei urma durează mai puţin de 10 luni iar paşaportul tău este dintr-o ţară AL3 sau AL4, este posibil să nu mai fii eligibil pentru o altă viză de student.

Este o condiţie obligatorie ca toţi studenţii internaţionali să anunţe adresa instituţiei de învăţământ la care este înscris, în prima săptămâna de sedere în Australia. De asemenea, studentul trebuie să anunte în cazul în care îsi schimbă adresa de reşedinţă din Australia. Studenţii care au copii ( cu varsta cuprinsa intre 5 şi 17 ani ) şi care urmează un curs mai lung de 3 luni, sunt obligaţi să îi înscrie la şcoală.