Szakmai gyakorlat Ausztráliában

Home/Szakmai gyakorlat és karrier/Szakmai gyakorlat Ausztráliában

Mi a szakmai gyakorlat?

Szakmai gyakorlat Ausztráliában

  • A szakmai gyakorlat az Ön által választott szakmai területen eltöltött, fizetés nélküli képzési idő.
  • Egy adott vállalatnál az Ön egyedi igényei szerinti programban vehet részt. Vállaljuk olyan szakmai gyakorlatok megtervezését, amelyek kifejezetten az Önnek legfontosabb szakmai fejlesztést célozzák meg.
  • Olyan képzésről van szó, amelynek során Ön hasznos tapasztalatokra tehet szert érdeklődési területén.
  • Olyan képzésről van szó, amelynek során az érdeklődési területét legjobban ismerő szakemberektől tanulhat.
  • Olyan képzésről van szó, amelynek során Ön az érdeklődési területéhez kapcsolódó munkakörnyezetet is megismerheti.
  • Gondoskodunk arról, hogy jó hírű, szakembereink által leellenőrzött cégekhez kerüljön.
  • A programban résztvevő vállalatok többsége már szerzett tapasztalatokat külföldi gyakornokokkal.
  • Ön egy olyan közvetlen vezető gondjaira lesz bízva a vállalatnál, aki felelősséget vállal az Ön képzéséért.
  • Ez az Ön első lépése afelé, hogy szakmai tapasztalatokra tegyen szert.
  • Remek lehetőség ahelyett, hogy csak az előadóteremben üljön – menjen el egy céghez, érezze jól magát, és közben fejlődjön szakmailag!!

Válasszon az alább felsorolt szakterületek közül, vagy nevezze meg az érdeklődési területét, és mi megkeressük a megfelelő céget:

Könyvelés, idősek ápolása, gyermekfelügyelet, mezőgazdaság, építészet, művészet, banki tevékenység és pénzügy, oktatás, mérnöki munka, környezettudomány, erdőgazdálkodás, államigazgatás, grafikus tevrezés, egészségügy, vendéglátás és idegenforgalom, emberi erőforrások, informatika, jog- és politikatudomány, nyelvészet, értékesítés és marketing, média és zsurnalisztika, tengerbiológia, fotóművészet, politikai tanulmányok, kereskedelem, társadalomtudomány, sport, telekommunikáció… és annyi minden még

Miért érdemes szakmai gyakorlatra menni?

Nemzetközi tapasztalattal bővíthető a szakmai önéletrajz
Hasznos tapasztalatok szerezhetők az adott szakterületen
Kredit szerezhető a jelenleg végzett tanulmányokhoz
Élő környezetben, munkahelyen sajátítható el az angol nyelv
Jó alkalmat ad a kapcsolatépítésre külföldi vállalatokkal
Elismerést szerezhet a szakmájában
Javíthatja karrierlehetőségeit
Alkalma lehet megtapasztalni az ausztrál munkamorált és munkahelyi rendet

Követelmények

  • Kitöltött jelentkezési lap szakmai gyakorlatra, 500 AUD befizetése.
  • E-mailben elküldött legújabb szakmai önéletrajz.
  • Annak ismertetése, milyen céljai vannak a szakmai gyakorlatot tekintve, és ez a szakmai gyakorlatszerzés hogyan függ össze a jelenlegi tanulmányaival vagy szakmájával (e-mailben).
  • Az elvégzett vagy jelenleg folytatott tanulmányok leírása (az egyetem az ehhez kapcsolódó eredményeket is közölje).
  • Pénzügyi támogatás vagy a képzés idejére kapott bér igazolása. Ez csatolható a küldő egyetem által írt levélhez, a képzési szervezet leveléhez, vagy külön dokumentumként is elküldhető. Az általános elvárás havi kb. 1000 AUD.
  • Érvényes betegbiztosítás, baleseti, utazási és felelősségbiztosítás meglétének igazolása.
    A munkahelyre történő kihelyezéshez magas szintű angol nyelvtudásra van szükség.

További követelmények Paid Hospitality Internship esetén (vendéglátóipari, fizetős szakmai gyakorlat)

  • A jelentkezőnek legalább 1 évig a vendéglátóiparhoz kapcsolódó tanulmányokat kellett folytatnia
  • Nem lehet 2 évnél több szakmai gyakorlata a vendéglátóiparban

Vízumokra vonatkozó tudnivalók

A Special Program Visa (416-os alosztály) egy engedélyezett speciális programban való részvétel céljából ideiglenes tartózkodásra feljogosító vízum. Az érintett programok diákok csereprogramjait foglalhatják magukban, vagy kulturális gazdagodást, a közösség szempontjából hasznos célokat szolgálhatnak.
A jóváhagyott speciális program szponzorának meghívója szükséges.
A vízum kérelmezhető Ausztráliában vagy külföldről is:
• Ausztráliában történő vízumigénylés esetén csak akkor kaphatja meg a vízumot, ha Ausztráliában tartózkodik.
• Ausztrálián kívülről történő vízumigénylés esetén csak akkor kaphatja meg a vízumot, ha Ausztrálián kívül tartózkodik.
Ha Ön Ausztráliában tartózkodik, Special Program vízum igényléséhez szokványos esetben már rendelkeznie kell érvényes vízummal.

A Working Holiday munkavállalói vízum (417-es alosztály) ideiglenes vízum olyan fiatalok részére, akik legfeljebb egy évig kívánnak Ausztráliában tartózkodni nyaralással egybekötött munkavállalás céljából. Ez az ideiglenes vízum a kulturális cserekapcsolatokat hivatott erősíteni, és szorosabbra fűzni az Ausztrália és a programban résztvevő országok közötti kapcsolatokat.
Első Working Holiday vízum: amikor ilyen vízumot igényel – és a vízumkérelmet elbírálják – Önnek Ausztrálián kívül kell tartózkodnia.

Második Working Holiday vízum: Ausztráliában történő vízumigénylés esetén csak akkor kaphatja meg a vízumot, ha Ausztráliában tartózkodik. Ausztrálián kívülről történő vízumigénylés esetén csak akkor kaphatja meg a vízumot, ha Ausztrálián kívül tartózkodik.

A Work and Holiday munkavállalói vízum (462-es alosztály) ideiglenes vízum olyan fiatalok részére, akik legfeljebb egy évig kívánnak Ausztráliában nyaralni és dolgozni. Ez az ideiglenes vízum a kulturális cserekapcsolatokat hivatott erősíteni, és szorosabbra fűzni a  kapcsolatokat Ausztrália és a programban résztvevő országok között.
A képzési és kutatási célú tartózkodásra vonatkozó vízumot (402-es alosztály) olyanok igényelhetik, akik ideiglenesen kívánnak Ausztráliában tartózkodni szakmai képzés céljából, ill. kutatásokban megfigyelőként vagy résztvevőként, vagy szakmai továbbképzési programokban történő részvétel céljából.
A vízum munkavállalásra nem jogosít.
Ennek a vízumnak három alkategóriája van:
Szakmai gyakorlaton résztvevők kategóriája (Occupational Trainee): olyanok számára igényelhető, akik egy munkahelyen szeretnánek szakmai gyakorlatot szerezni a jelenlegi szakmájukban, vagy a felsőoktatási intézményben végzett tanulmányaikhoz, ill. szakterületükhöz kapcsolódóan.
Szakmai továbbképzési alkategória (Professional Development): a szakmai továbbképzésre Ausztráliába meghívott szakemberek, vezetők, állami tisztségviselők igényelhetik. Csak Ausztrálián kívüli munkáltató által szervezett programokra adható ki, amely szokványos esetben legfeljebb 18 hónapig tarthat.
Kutatási alkategória (Research): olyan tudományos területen dolgozó szakemberek igényelhetik, akik meghívást kaptak Ausztráliába, hogy – megfigyelőként vagy kutatóként – részt vegyenek egy felsőoktatási intézmény vagy kutatóintézet kutatási programjában.
Az Occupational Trainee és a Research alkategóriába tartozó vízumok igénylése esetén Ön és a vízumkérelmében megjelölt többi személy is tartózkodhat Ausztráliában vagy azon kívül is az igényléskor:
Ausztráliában történő igényléskor: ha Ausztráliában tartózkodik, Ausztráliában kell beadnia a vízumkérelmét.
Ausztráliában történő igényléskor: ha Ausztráliában tartózkodik, Ausztráliában kell beadnia a vízumkérelmét.
Ausztrálián kívül történő igényléskor: ha Ausztrálián kívül tartózkodik, Ausztrálián kíülről kell beadnia a vízumkérelmét.

A vízum kiadásakor tartózkodhat Ausztrálián kívül vagy az országon belül is, függetlenül attól, hol lett benyújtva a vízumkérelem.

A Professional Development alkategóriájú vízum igénylése esetén a vízumkérelem beadásakor és a vízum kiadásakor is Ausztrálián kívül kell tartózkodnia. A szponzora kérelmezheti Ön helyett a vízumot.

A kérelmező a szemeszter során kéthetes időszakonként legfeljebb 40 órás szakmai gyakorlatot végezhet (bizonyos megadott szakterületeken), ill. az iskolai szünetekben vagy diplomázás után időkorlát nélkül is részt vehet ilyen gyakorlaton. Az egyetemi követelményeknek megfelelő gyakorlatot végző diákok adott esetben időkorlát nélkül is végezhetik a gyakorlatot a tanulmányaik alatt. A diákoknak a szakmai gyakorlatot megelőzően munkavállalási engedélyt is szerezniük kell a diákvízumuk mellé.

Biztosítás

Az Ausztráliában szakmai gyakorlatot végzőknek betegbiztosítással, valamint baleset-, utazási és felelősségbiztosítással kell rendelkezniük a szakmai gyakorlatuk teljes időtartamára.

A szakmai gyakorlat megkezdése előtt – angol nyelvű dokumentumokkal! – igazolni kell a szükséges biztosítások meglétét.

Angol nyelvismeret

A szakmai gyakorlatra jelentkezőknek rendelkezniük kell a munkahelyi kommunikációhoz szükséges, megfelelő angol nyelvtudással.
A gyakornokoktól elvárt nyelvismeret a TOEFL 550-nek vagy az IELTS 6-nak megfelelő szint – ha erről bővebb felvilágosítást szeretne, forduljon hozzánk.

A nem angol anyanyelvűek számára javasolt angol nyelvoktatási programra jelentkezni, amely segítségével jobban érvényesülhetnek a munkahelyen.

Kitárulnak Ön előtt a lehetőségek a külföldi utak és külföldi munkavállalás szempontjából, márpedig a kiélezett verseny által jellemzett nemzetközi munkaerőpiacon óriási előnyt jelent a nyelvtudás.

Az angol nyelvtanfolyam és a szakmai gyakorlat során is különböző hátterű, különböző kultúrákból érkező emberekkel kerül majd kapcsolatba.

Szállás

Azt szeretnénk, ha nagyon kellemesnek találná ausztráliai tartózkodását, ezért örömmel segítünk a szálláskeresésben. Alább röviden tájékoztatjuk a szállás tekintetében rendelkezésre álló lehetőségekről:

A családnál történő elhelyezés azért javasolható, mert így jól megismerhető Ausztrália mindennapi élete. Egy ausztrál családnál lakva páratlan lehetőségünk van arra, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljünk az ország kultúrájával, értékeivel, és felkészüljünk a munkahelyre.
A külföldieket elszállásoló családokat gondosan megválogatjuk; csak oylanok kerülhetnek be a programba, akik lelkesen tesznek azért, hogy Ön kellemesnek találja ausztráliai tartózkodását. Ön közli a családnál történő elhelyezéssel kapcsolatos igényeit, az ausztrál szakmai gyakorlatokért felelős munkatársaink mindent elkövetnek azért, hogy megtalálják az eeknek az igényeknek leginkább megfelelő “homestay” megoldást.

Ennek a szállásformának a díja változó, függ attól is, hogy Ön hol szeretne szállást. Kérjük, olvassa el a weboldalunk díjtáblázatának idevágó részét.

A szakmai gyakorlatra Ausztráliába érkezők közül sokan inkább maguk szeretnének szállást szerezni, de arra kérnek bennünket, hogy a megérkezésükkor mi gondoskodjunk átmeneti szállásról. Olcsó és biztonságos diákszállók mindenütt rendelkezésre állnak. Ezek egy éjszakára már 18 AUD áron megkaphatók, vagy 125 AUD-ért egy hétre. Kérésre részletes felvilágosítással is szolgálunk.
A “share accommodation” szállástípus az ország legtöbb részén rendelkezésre áll. Sok külföldi diák szívesen osztozik a lakáson ausztrál diákokkal vagy egyedülálló fiatalokkal: ez a megoldás népszerű a független gyakornokok körében, akik szeretik, ha van saját életterük. Erősen javallott a megérkezést követően felmérni a helyet, találkozni az ott lakókkal, mert nagy a szórás ebben a tekintetben.