Üzleti vízum

Azoknak az üzleti vízumot kérelmezőknek (a 132-es alosztályba tartozó vízumot igénylők kivételével), akik azzal a céllal érkeznek Ausztráliába, hogy vállalkozást alapítsanak, vállalkozásba társuljanak be, vagy befektessenek állampapírokba, “Business Skills” ideiglenes vízumot kell igényelniük.
Az ideiglenes üzleti vízummal rendelkezők jogosulttá válhatnak állandó “Business Skills” vízumra, amennyiben Ausztráliában meghatározott ideig sikeresen működtették vállalkozásukat, ill. fenntartották a befektetésüket, és egyéb követelményeknek is megfelelnek.

Az ideiglenes vízum és az állandó vízum között három alkategóriát különböztetünk meg:

Az üzleti innovációs (“Business Innovation”) kategóriát olyanok igényelhetik, akik Ausztráliában újonnan létrehozott, vagy már működő saját vállalkozás tulajdonosai akarnak lenni, ill. ilyet akarnak működtetni.

A befektetői (“Investor”) alkategória olyanok számára igényelhető, akik egy ausztrál államban vagy territóriumban szeretnének állampapírokba befektetni, és az eredeti befektetésük lejárta után Ausztráliában kívánnak üzleti és befektetési tevékenységet folytatni.

A kiemelt befektetői (“Significant Investor”) alkategória azokat célozza meg, akik legalább 5 millió AUD összeget kívánnak befektetni Ausztráliában, és az eredeti befektetésük lejárta után Ausztráliában kívánnak üzleti és befektetési tevékenységet folytatni.

Üzleti innovációs alkategória

Az ideiglenes üzleti vízumot kérelmezőknek az alábbi követelményeknek kell megfelelniük közvetlenül a kérelem benyújtása előtt:

• Életkora 55 év alatt van (ez alól felmentés adhat, ha az ügyfél elfogad állami szponzorációt)

• A teszten legalább 65 pontot ért el

• Több mint 800 000 AUD saját vagyonnal rendelkezik, amely 2 éven belül átvihető Ausztráliába.

• Olyan vállalat tulajdonosa, amelynek árbevétele az elmúlt négy adóévből legalább kettőben meghaladta az 500 000 AUD-t

(Ha a kéremezőnek egynél több vállalkozása van, ezek bevételei együttesen vehetők figyelembe.)

Ha az ideiglenes vízummal rendelkező kielégítő módon működteti Ausztráliában a vállalkozását, néhány év elteltével jogosulttá válik az állandó vízum megszerzésére.

A befektetői alkategória

A kérelmező állandó vízumra jogosult, ha 4 éven át fenntartja az elvárt összegű befektetését Ausztráliában.
• Életkora 55 év alatt van (ez alól felmentés adhat, ha az ügyfél elfogad állami szponzorációt)

• A teszten legalább 65 pontot ért el

• A kérelmező saját vagyonát (a kérelmező és partnere közös vagyonát) 2,25 millió AUD érték felett tartotta az elmúlt 2 évben.

• A kérelmező legalább hároméves tapasztalattal rendelkezik a befektetések terén

• A kérelmező 1,5 mlliót fektet a megfelelő eszközökbe (a vízumkérelem elbírálásának utolsó szakasza idején)

Kiemelt befektetői alkategória

Az ilyen vízumot igénylőknek nem kell kitölteniük az innovációs pontokat mérő tesztet, és nincs felső korhatár sem. A vízum-alkategória feltétele, hogy a kérelmezőnek négy év alatt legalább 160 napot kellett Ausztráliában töltenie “Business Innovation” és “Investment (Provisional)” (188-as alosztály) vízummal.

A vízumkérelmezőknek:

• érdeklődésnyilvánítást (Expression of Interest) kell benyújtania a SkillSelect online rendszerben

• egy ausztrál állam vagy territórium kormányzatának javasolnia kell a kérelmezőt

• legalább ötmillió ausztrál dollárt kell befektetnie a jóváhagyott befektetési eszközökbe.